Foderhäckar & höhäckar

Genom att använda foderhäck minskar man foderspill och även risken för kontaminerat foder – bra både för ekonomi och hygien. Kellfri erbjuder flera modeller på foderhäckar för häst. Precis som man behöver planera för betessläpp bör man planera för hur inställning från bete ska ske. Undvik snabba förändringar, vid hastiga foderbyten riskerar man störningar i hästens tjocktarm som kan leda till diarré, kolik eller fång. Ge hästen tid att vänja sig vid vinterns grovfoder under minst två veckor.

Ytterligare en faktor för att inte riskera tarmåkommor är att hålla god foderhygien även vid utfodring i hagen. Nedtrampat foder blir snabbt en grogrund för bakterier, jäst och mögel. Överblivet foder skall tas bort från hagen med jämna mellanrum.

Genom att använda foderhäck minskar man foderspill och även risken för kontaminerat foder – bra både för ekonomi och hygien.

På min gård med 200 hästar fick jag ner utfodringen med runt 20% sen jag skaffade foderhäckar! //Janne

Hur väljer man foderhäck?

Beroende på hur många hästar du har i samma hage, storlek på häst och om du väljer att köra fram en hel bal eller portionera ut fodret finns det olika alternativ på foderhäck.

Har du en (1) häst eller en matglad häst som behöver lite längre tid på sig för att få i sig maten är Foderboxen (34-FHK05) ett bra alternativ.

Har du en eller flera hästar i samma hage kan man använda runda foderhäckar. De finns med och utan bogstöd och i diametrar som passar för om du portionerar ut i grovfodergivan eller om du ställer fram en hel bal.

För att de runda foderhäckarna ska minimera foderspillet så mycket som möjligt så behöver det vara en luftspalt mellan foderhäcken och balen som är ca 20 cm för att hästarna inte ska dra fodret över kanten.

Om man vill få upp fodret från marken och även skydda det med tak så kan man välja fyrkantiga foderhäckar, gallergrindarna är öppningsbara och man lyfter in balen med balgrip eller pallgaffel.

Viktigt att tänka på vid val av foderhäck till häst

Även om hästen är ett djurslag så finns det många olika rastyper och därmed rasbeteenden från långa nervtrådar till korta explosiva nervtrådar. Du känner din hästras bäst och dess beteende och vi ber dig att tänka till kring hur hästen reagerar i olika sammanhang där en foderhäck är inblandad så inga skador uppstår.

Hur många hästar som ska samsas kring en foderhäck är avgörande för storlek av foderhäck och hur många foderhäckar som är lämpligt, tänk på att ju trängre det är runt en foderhäck desto större risk för skador.

Du är själv ansvarig för valet av foderhäcksmodell då du känner din häst bäst. Viktigt att du alltid följer Jordbruksverkets regler.

Vi har även foderhäckar för nöt klicka här och foderhäckar för får klicka här.

Läs mer
Rekommenderade
10 produkter